-->

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Angel Boligan - Μιχάλης Κουντούρης σε μία κοινή έκθεση

Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου και ώρα 19:30 στο Κέντρο Εφαρμοσμένων Τεχνών Ορνεράκης (Θήρας 19, Αθήνα) o Angel Boligan παρουσιάζει τη δουλειά του σε μία κοινή έκθεση με τον γνωστό Έλληνα σκιτσογράφο Μιχάλη Κουντούρη .



Ο  ΆΝΧΕΛ ΜΠΟΛΙΓΑΝ  (Σαν Αντόνιο ντε λος Μπάνιος, Αβάνα, Κούβα, 1965) αποφοίτησε ως καθηγητής εικαστικών τεχνών στην Αβάνα το 1987.
Ο Angel Boligan θεωρείται ένας από τους καλύτερους σύγχρονους σκιτσογράφους. Από το 1992 ζει στο Μεξικό, όπου εργάζεται ως γελοιογράφος στην Εφημερίδα El Universal.  . Είναι πρόεδρος της Λέσχης Λατινοαμερικάνικης Γελοιογραφίας Cartoonclub , μέλος του Συνδέσμου Γελοιογράφων για την Ειρήνη καθώς και μέλος της Εθνικής Ένωσης Συγγραφέων και Καλλιτεχνών Κούβας. Ασχολείται με όλα τα είδη γραφικών τεχνών και έχει κερδίσει 140 διεθνή βραβεία και διακρίσεις. Τα πιο σημαντικά είναι:

·       Το Grand  Prix  στο  World  Press  Cartoon  (Sintra-Πορτογαλία) το 2006 και το 2010 ΚΑΙ  Δεύτερο ΒΡΑΒΕΙΟ σε κατακεκλιμένα 2011

·       Πρώτο ΒΡΑΒΕΙΟ  ΣΤΗΝ  8η Μπιενάλε Της Τεχεράνης  ΤΟ 2007 ΚΑΙ  Δεύτερο ΒΡΑΒΕΙΟ  σε κατακεκλιμένα 2009

·       Πρώτο ΒΡΑΒΕΙΟ  Στη Διεθνή Έκθεση γελοιογραφίας Portocartoon  World  Festival , Οπόρτο, το 2000

·       Πρώτο ΒΡΑΒΕΙΟ  ΣΤΟΝ 3 Ο  διαγωνισμό γελοιογραφίας «Δον Κιχώτης»  ΔΙΕΘΝΗΣ  ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ  ΤΗΣ  "WORLD  ΓΛΩΣΣΕΣ », Γερμανία 2008 και

·       ΤΡΙΤΟ  ΒΡΑΒΕΙΟ  ΣΤΗΝ  VIII   Μπιενάλε  του Χιούμορ και της Σάτιρας , Βουλγαρία2007.

Ο Κουβανός καλλιτέχνης μεταφέρει στο χαρτί και "σχολιάζει" με τα σκίτσα του κοινωνικο-οικονομικά θέματα, όπως πληθωρισμό, φτώχια, ανισότητα, ρατσισμό, καταναλωτισμό, αλλά και προσωπικά θέματα που αφορούν την αγάπη, την απώλεια και την έλλειψη επικοινωνίας.Ο Angel Boligan δημιουργεί τολμηρές εικόνες που τις διακρίνει ο σουρεαλισμός και η θλίψη και μέσα από αυτές στέλνει κοινωνικά μηνύματα, αποδίδει ιδέες, αποδεικνύοντας πως η έκφραση και η κριτική μπορούν να γίνουν τέχνη.

Στα σκίτσα του επικρατεί η απόλυτη σιωπή, γιατί καταφέρνει να αποδώσει μια ιδέα χωρίς την επεξηγηματική βοήθεια του λόγου. Μιλάει μέσα από την παγκόσμια γλώσσα της εικόνας.Όπως λέει ο ίδιος "Το να μεταδώσεις μια ιδέα μόνο με ένα σκίτσο χωρίς λεζάντα είναι σαν επικοινωνείς με παντομίμα’’.

Προσωπική ιστοσελίδα του Angel Boligan: http://www.boligan.com/index2.php?id=4













Ο  ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗΣ  ΚΑΙ γεννήθηκε μεγάλωσε Στη Ρόδο. Είναι πολιτικός γελοιογράφος από το 1985 σε εφημερίδες της Αθήνας και σε περιοδικά. ΣΗΜΕΡΑ εργάζεται ΣΤΗΝ  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Των Συντακτών . Συνεργάζεται με τα διεθνή πρακτορεία  Courrier International  και  πολιτικά  κινούμενα σχέδια . Σκίτσα του δημοσιεύονται σε εφημερίδες του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων οι   Guardian  και  Le  Monde . Έχει συνεργαστεί με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για την εικονογράφηση βιβλίου για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως Ερυσίχθων, σύγχρονη ανάγνωση του μύθου  / Ακαδημία Αθηνών 2010, Έκθεση " G20 "/ Μουσείο Andy Warhol, Pittsburg 2009,  η γλυπτική της Χάγης - GIANTS / Χάγη 2004, 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Σκίτσου / Lagnau Ελβετίας 2010 κ.α. Συμμετείχε και διακρίθηκε σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς. Οι πιο σημαντικές από τις διακρίσεις του είναι:

·       Grand Prix  στο  World Press Cartoon  (Sintra-Πορτογαλία), 2013

·       Πρώτο  ΒΡΑΒΕΙΟ  Πολιτική Cartoon Award Ranan Lurie των Ηνωμένων Εθνών , ΗνωμέναΈθνη2008

·       Grand Prix  στην 7η Biennale της Τεχεράνης-Ιράν, 2005

·       Grand Prix   στην37ηΈκθεσηUmoristi ένα Marostica, Ιταλία, 2005


Προσωπική ιστοσελίδα του Μιχάλη Κουντούρη http://www.michaelkountouris.com/












πηγές :        
 http://www.socartes.gr/     ,    http://www.ertopen.com




Είσοδος ελεύθερη
Κέντρο Εφαρμοσμένων Τεχνών Ορνεράκης (Θήρας 19, Αθήνα)

Ωράριο: Δευτέρα-Παρασκευή: 11.00 - 21.00 / Σάββατο: 11:00 - 13-30.

Κλειστά: Κυριακές.



.