-->

Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Το «Μετέωρο Βήμα»









Ένα μακρύ ταξίδι αρχίζει τη Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016 στη Ρόδο και έχει ως τελικό προορισμό τις Βρυξέλλες.
27 + 1 Έλληνες σκιτσογράφοι, μέλη της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων, φόρτωσαν τα έργα τους και κάνουν ένα τολμηρό άνοιγμα στην κοινωνία με ένα θέμα που συγκινεί όλο τον πλανήτη: Το προσφυγικό.



Όπως κάθε μέρα έτσι και τώρα οι γελοιογράφοι δίνουν τη δική τους μάχη για την ενημέρωση από την πλευρά τους. Διακρίνουν, συγκρίνουν, κρίνουν και επικρίνουν πρόσωπα, πράγματα, πράξεις και παραλείψεις. Με το πενάκι τους στοχεύουν τους πάντες. Δεν αφήνουν κανέναν εκτός στόχου. Κάνουν αυτό που έκαναν οι προκάτοχοί τους ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές που πέρασε η χώρα μας. Τότε που έδιναν το "παρών", είτε σε πολέμους, είτε σε δικτατορίες, είτε σε κοινωνικές και οικονομικές αναταραχές.
Οι γελοιογράφοι δεν θα μπορούσαν λοιπόν να λείψουν τώρα και να μην παρέμβουν με τις προτάσεις τους για το θέμα που ταλανίζει εκατομμύρια πολιτών σε Ανατολή και Δύση.

Το μετέωρο βήμα αυτής της πορείας ξεκίνησε ένα βράδυ στις αρχές του χρόνου στο γραφείο της Λέσχης, στον τρίτο όροφο του κτηρίου της Ενώσεως Συντακτών, στην οδό Ακαδημίας.
Η πρόταση του προέδρου της Λέσχης Πάνου Μαραγκού έγινε δεκτή μεν μετά πολλών επαίνων αλλά παράλληλα και μετά πολλών αποριών, διαφωνιών και ερωτηματικών. Όσοι είχαν απορίες, τις ξεδιάλυναν. Όσοι διαφωνούσαν, τελικά συμφώνησαν. Τέλος πήραν τις κατάλληλες απαντήσεις όσοι είχαν αναπάντητα ερωτήματα. Το θέμα ήταν δύσκολο και απαιτούσε σύμπνοια. Αυτό και έγινε. Ο χρόνος πίεζε και όλοι στρώθηκαν στη δουλειά. Το αποτέλεσμα ήταν να συγκεντρωθούν περισσότερες από 115 γελοιογραφίες από 28 σκιτσογράφους.
Επόμενο μετέωρο βήμα ήταν η προσέγγιση στους άμεσα ενδιαφερόμενους για να γίνει η πρόταση για την υιοθέτηση αυτής της έκθεσης. Από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου άνοιξε την αγκαλιά της και ανέλαβε να υλοποιήσει το όνειρό μας.





Ο Πάνος Μαραγκός, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου για την έκθεση, ευχαρίστησε τον ΠεριφερειάρχηΓιώργο Χατζημάρκο για την ένθερμη υποστήριξή του, όσο και τον βουλευτή κ. Δημήτρη Γάκη, λέγοντας ότι η έκθεση αυτή, με τις προδιαγραφές που τίθενται, είναι ό,τι πιο σημαντικό έχει κάνει η Λέσχη τα τελευταία χρόνια.


«Εμείς οι μάχιμοι σκιτσογράφοι -ανέφερε- μέσα από τη δουλειά μας, παίρνουμε ούτως ή άλλως σαφή θέση απέναντι σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα. Δεν το αντιμετωπίζουμε επιδερμικά, ακουμπάμε την ουσία του. Θέλουμε να στηρίξουμε τους νησιώτες που με αυταπάρνηση δείχνουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και ταυτόχρονα να στείλουμε ένα μήνυμα στο εξωτερικό, που μέσω της διεθνούς γλώσσας του σκίτσου μπορεί να γίνει πιο εύκολα αντιληπτό από κάθε άλλη μορφή παρέμβασης».



Νωρίτερα ο Γιώργος Χατζημάρκος τόνισε: «Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και είναι πολύ μεγάλη η ανάγκη να στείλουμε τα δικά μας μηνύματα. Στόχος μας είναι η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, η οποία διαμορφώνεται, με εμάς απόντες. Και εδώ πρέπει να παρέμβουμε», ανέφερε ο Περιφερειάρχης, αφού ευχαρίστησε τη Λέσχη για την προσφορά των σκίτσων των μελών της και πρόσθεσε:

«Η συζήτηση που επιδιώκουμε να ανοίξουμε, σε κάθε τόπο όπου θα βρεθεί η έκθεση αυτή, έχει να κάνει με πολύ βασικές αξίες του πολιτισμού και του ανθρωπισμού μας, αξίες πάνω στις οποίες δομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση και από τις συμπεριφορές πολλών μελών της, τίθενται σε αμφισβήτηση. Η Ελλάδα, τα νησιά μας, πρέπει να στείλουμε το μήνυμα με όλους τους δυνατούς τρόπους και να βάλουμε τη συζήτηση στη βάση που εμείς οι νησιώτες, που ζούμε καθημερινά το πρόβλημα, οφείλουμε να βάλουμε. Η Ευρώπη του Διαφωτισμού είναι ένα όνειρο που δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε. Πολύ περισσότερο δεν πρέπει να το εγκαταλείψουμε εμείς οι Έλληνες. Η Περιφέρειά μας έχει σταθεί με πολύ μεγάλη ευπρέπεια, αξιοπρέπεια και πίστη στις αρχές του ανθρωπισμού και του διεθνούς δικαίου, απέναντι στο πολύ μεγάλο αυτό ζήτημα. Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για τους νησιώτες μας, τα αντανακλαστικά και τις αντιδράσεις τους. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις με κανέναν τρόπο δεν μπορούν να χαρακτηρίσουν τον λαό μας. Είναι οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα».


Στην ίδια συνέντευξη ο Βαγγέλης Παυλίδης πρόσθεσε ότι «πρόκειται για μια πολύ σοβαρή έκθεση, για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που δεν έχει τίποτα το γελοίο ή το αστείο. Υπό την έννοια αυτή δεν είναι μια έκθεση γελοιογραφίας, αλλά μια έκθεση σκίτσου. Ευτυχώς για μας τους γελοιογράφους, η κοινωνία μας αναγνωρίζει το δικαίωμα να λέμε πράγματα που οι άλλοι δεν μπορούν να πουν. Μέσα από την έκθεση αυτή -είπε πώς- το ευρύτερο κοινό θα μπορεί να δει το προσφυγικό πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση».


Τέλος, ο Μιχάλης Κουντούρης έκλεισε τη συνέντευξη λέγοντας:
«Ελπίζω τα σκίτσα μας να γίνουν το μέσο που θα στείλει προς τα έξω και θα μεγεθύνει το μήνυμα των νησιωτών, που με ηρωισμό παλεύουν αυτό το πρόβλημα τους τελευταίους μήνες. Τα έργα μας είναι ένας διάλογος πάνω σε όλες τις διαστάσεις του προσφυγικού και θα παρακαλέσω τους συναδέλφους, αυτός ο διάλογος να είναι όσο πιο έντονος γίνεται. Ανυπομονώ να ξεκινήσει η έκθεση και να ταξιδέψει στα νησιά, ανυπομονώ να δω τις αντιδράσεις της Ευρώπης όταν ταξιδέψει στις Βρυξέλλες. Το μήνυμα είναι πολύ ισχυρό και για αυτό η γελοιογραφία και η σάτιρα στοχοποιούνται τα τελευταία χρόνια. Εντυπωσιαζόμαστε κι εμείς οι ίδιοι με τη δύναμη που έχει το σκίτσο, ως παγκόσμια γλώσσα. Είναι ένας τρόπος να μιλήσουμε οι Έλληνες σε όλους τους υπόλοιπους, κυρίως Ευρωπαίους, σε μια γλώσσα που τη μιλάμε όλοι, τη γλώσσα της εικόνας και της σάτιρας», κατέληξε.
Μετά τη συνέντευξη αυτή το μετέωρο βήμα, που ξεκίνησε από τα γραφεία της Λέσχης, έπαψε να είναι μετέωρο και έγινε σταθερό. Τόσο σταθερό που για τον λόγο αυτό επελέγη και ως τίτλος της έκθεσης.


Έτσι λοιπόν -σύμφωνα και με το σχετικό Δελτίο Τύπου- η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων παρουσιάζουν την έκθεση σκίτσων «Μετέωρο Βήμα» με θέμα το προσφυγικό. Είκοσι οκτώ σκιτσογράφοι, ο καθένας με τα εκφραστικά του μέσα και την ιδιαιτερότητα της ματιάς του, μεταφράζουν σε κριτική εικόνα τον πόνο την οργή, την πίκρα, την υποκρισία, την ενοχή και υποκλίνονται στην αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό των απλών ανθρώπων. Ενδέχεται λίγα σκίτσα να μην μπορούν να γκρεμίσουν την άδικη τάξη του κόσμου αυτού. Όμως, μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να συνεννοούνται πιο εύκολα και να επισημαίνουν τις πηγές των δεινών τους.




Μετά τη Ρόδο, το «Μετέωρο Βήμα» θα περιοδεύσει σε νησιά του Αιγαίου, θα μεταφερθεί στη Λέρο και το Αγαθονήσι (μια στάση με έντονο συμβολισμό λόγω του μικρού μεγέθους του νησιού και των δυσανάλογα μεγάλων προσφυγικών ροών που δέχεται), μετά στην Αθήνα, για να καταλήξει στις Βρυξέλλες, όπου είναι και ο σημαντικότερος σταθμός της.
Η έκθεση αφιερώνεται στη μνήμη του σκιτσογράφου Γιάννη Καλαϊτζή, ενώ το λεύκωμα με τις 116 γελοιογραφίες έχει στο εξώφυλλό του ένα σκίτσο του Καλαϊτζή.
Στο λεύκωμα της έκθεσης υπάρχουν χαιρετισμοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο.




Στην έκθεση συμμετέχουν οι εξής σκιτσογράφοι:

Καλαϊτζής Γιάννης και Αναστασίου Τάσος, Βλάχος Κώστας, Γεωργοπάλης Δημήτρης, Γρηγοριάδης Κώστας, Δερβενιώτης Σπύρος, Dranis, Ζάχαρης Πάνος, Ζερβός Πέτρος, Ιωάννου Γιάννης, Κουντούρης Μιχάλης, Κυριακόπουλος Γιάννης (ΚΥΡ), Μακρής Ηλίας, Μαραγκός Πάνος, Μήλας Παναγιώτης, Μητρόπουλος Βασίλης (BAS), Μητρόπουλος Κώστας, Μητσομπόνος Παναγιώτης, Ξένου Έφη, Παπαγεωργίου Βασίλης, Παυλίδης Βαγγέλης, Πετρουλάκης Ανδρέας, Ρουγγέρης Κωνσταντίνος, Soloup, Στάθης (Σταυρόπουλος), Τζαμπούρα Μαρία, Χαντζόπουλος Δημήτρης, Χερουβείμ Βαγγέλης.

* Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη Δευτέρα 7 Μαρτίου στη Ρόδο, το απόγευμα στις 6.30, στο Νεστορίδειο Μέλαθρο, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, του Δήμου Ροδίων (πλατεία Γ. Χαρίτου, τηλέφωνο: 2241-043.78.082).

*Στις φωτογραφίες: Το εξώφυλλο του λευκώματος με σκίτσο του Γιάννη Καλαϊτζή. Δύο γελοιογραφίες, η πρώτη του Πάνου Μαραγκού και η δεύτερη του Κώστα Μητρόπουλου. Τέλος, το Νεστορίδειο Μέλαθρο το οποίο θα φιλοξενήσει την έκθεση.





.